• Snabba leveranser (1-3 dagar)
  • Frakt från 49 kr

Temperatursonder

För att mäta temperaturen på mat och dryck används temperatursonder. Det finns flera olika exempel på dessa utefter olika användningsområden. För att mäta temperaturen inuti mat kan insticksgivare användas. De ger en direkt avläsning via en sensor. Dessa sensorer finns i olika utformningar och mäter värden i bland annat NTC, PTC, PT100 och PT1000. Insticksgivare i ugnar är mer värmebeständiga och tål temperaturer upp till 450°C medan insticksgivare i nedkylningsskåp är specificerade för lägre temperaturer ner till -50°C.
Ibland ska matens temperatur bara mätas på ytan. Då används en yttermätningssond. Även dessa kan användas vid grillning men den passar också i en stekpanna. En annan mätare för yttemperaturen är infraröda sonder. Dessa skickar ut en infraröd strålning och kan effektivt kontrollmäta temperaturen i en kyl, en fritös eller en pizzaugn.

Utöver att temperaturen är bra att kunna mäta för att kunna tillaga en smak- och näringsrik rätt, så är den också viktig ur säkerhetssynpunkt för livsmedel. För att tillväxten av eventuella bakterier och mikroorganismer ska kunna förhindras, så är det nödvändigt att maten får en ordentlig tillagning, upphettning samt nedkylning.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att temperatursonder är viktiga för faktorer som säkerhet, kvalitet, tidsbesparing, effektivitet, mångsidighet och kostnadseffektivitet. Kostnadseffektiviteten kommer sig av att slippa kasta mat som blivit exempelvis otillräckligt nedkyld eller livsmedel som inte blivit tillräckligt tillagade. På så sätt bidrar temperatursonder till minskat matavfall.
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen